Allerlei gedachten.

 

U hoorde, of las, gewild of ongewild op uw laptop de slogans van de datingsites: vind uw soulmate, you for me, dating met niveau, dating voor senioren enz

Wel, die sites maken de liefde kapot, de poezie van de liefde.

Het spontane, het avontuur wordt onderdrukt. Er wordt berekend wie dezelfde smaak heeft,interesses,dezelfde vakantiebestemmingen, dezelfde kinderwens

Dit doet denken aan de gearrangeerde huwelijken van de vorige eeuwen.

Doch liefde is niet te koop,seks wel. Liefde is de tegenpool van seks. De begeerte richt zich op de andere op een fetichistise manier, borsten, billen.

Liefde richt zich op het echte wezen van de ander.

 

Jezelf tot seksueel genot beperken is narcistisch, dan maak je geen verbinding met de ander,je neemt alleen maar het genot.

Moet men niet werken om de problemen in de liefde op te lossen? (ja ja, ”liefde is een werkwoord”)

Ikpleit voor trouw. Trouw is het antwoord, creatieve trouw.

Wat is trouw? Het is zo’n woord dat je wel wéét wat het betekent maar niet zomaar kunt uitleggen,eenzweverigwoord,zoalsverlangen of emotie”.

Trouw is gelinkt aan integriteit, kiezen wat het belangrijkste is,verantwoordelijkheid opnemen,uitdagingen weerstaan.Negatief gelinkt aan verraad, manipulatie.

… Maar er is een innovatie aan de gang .Nl, de romantiek komt terug.

Het is niet alleen nostalgie naar vroeger, want ook de jeugd doet er aan mee.Men komt terug naar het huiselijke.  BV men breit en haakt terug, men kookt thuis (zie al die kookprogramma’s)

Men gaat terug van het industriële naar het artisanale. Nog een voorbeeld,de schort komt terug (er loopt binnenkort een tentoonstelling in Arnhem waar de schort centraal staat).

Meer primitieve handelingen komen terug,het aanraken,het tactile in tegenstelling tot het amper aanraken van allerlei touchscreens;

In de mode komen pellerientjes en capes terug,iets dat toch romantisch is,denk 19de eeuw.

Men wordt terug nederig preutser,anonymer,innerlijker,bescheidener,zoekende naar zin

Trendwatchers voorzien dat het individualisme “out” is. Men zoekt banden met elkaar, zie de armbandjes,de ceinturen,gangs,nerds met grote brillen zoals de uil, het symbool van wijsheid en daaruit de wijsheid om samen te komen (zoals hier)

Het is een nieuwe periode,de maatschappij is aan het veranderen. Men kan niet meer naast de crisis kijken. Er moet wel iets gebeuren, veranderen. De liefde en trouw moeten ook heruitgevonden worden

De nieuwe nederigheid waar ik het over had kan een invloed hebben op liefde en trouw

Trouw bestaat wanneer de liefde groter is dan het instinct, las ikLiefde en trouwvoel je, je ziet ze niet.

 

Rosetta