2013

Het moment is er nu om elkaar “gelukkig nieuwjaar” te wensen nietwaar?

Staat men er echter bij stil wat “geluk” zoal kan betekenen. Wat is geluk?

Geluk is bv. aan de juiste kant van de wereldbol geboren te zijn.
Geluk is voor de mensen in syrie, Egypte, Palestina, ontsnapt te zijn aan de drones en schietpartijen. En de vraag is dan of je dat wel “geluk” kunt noemen, want het verdriet en de wanhoop komt er ook bij! Wat  moeten die mensen zich uitgesloten voelen bij dat woordje “geluk”!

Meer hoef ik daarover niet te zeggen toch?

En wij? Wat is geluk voor ons? Wij met onze cultus van geluk, genieten in fitnesscentra, lifestyleprogramma’s enz. Scoren moeten we, pijn is niet toegelaten, miserie is een “ver van mijn bedshow”

Vrienden zien we niet meer, facebook is er nu! Twitteren, smsjes sturen vervangen elk menselijk contact. Geluk moet onmiddellijk ingevuld, bevredigd worden. Geluk is een markt geworden.

90% van de mensen “zeggen” wel dat ze gelukkig zijn. Niemand durft zeggen dat ze dépressief of eenzaam zijn. Dat klinkt niet goed, men hoort dat niet graag,  dus men zwijgt om het masker van geluk niet te beschadigen.

Ik wil nu ook niet zo negatief blijven want er is nog hoop op het echte geluk.

En wat mag dat nu weer zijn?

Uitkijken dat we ons niet laten meeslepen in de consumptiemaatschappij bv. terugkeren naar de bron, de familie, de buren, de gemeenschap, de tradities.

Mensen, het is tijd voor verandering is de spreuk van een bekende burgemeester. Ik betwijfel of hij het over dezelfde waarden heeft.

Voor mij is verandering bewust leven, weten met wat men bezig is, niet wegkijken van miserie, geven, jezelf inzetten.

Terwijl ik deze column aan het opstellen was, lees ik tussendoor de bijlage van mijn dagblad en wat staat daar?

De belg zal gelukkig zijn in 2013! Belg maakt eigen geluk, staat er.

De Belg zal minder geld schenken aan goede doelen maar gaan meer vrijwilligerswerk doen als compensatie.

Werken is ook een belangrijke factor van geluk. 67% van de mensen wil toch gaan werken zelfs indien ze hetzelfde bedrag zouden krijgen bij een uitkering. En, na de inspanning, de ontspanning. 83% zullen pas gelukkig zijn in 2013 als ze minstens één mooie reis kunnen maken. ; Tot daar de statistieken.

Geluk kun je afmeten aan ongeluk. Als je eens echt ongelukkig bent geweest, weet je pas wat geluk is. Geluk is dus niet ongelukkig zijn.

En toch blijft men streven naar méér, en hoe meer men streeft, hoe minder men vindt. Het geluk zit in kleine dingetjes veel verder moet men het niet gaan zoeken.

En  nu de voornemens… De meeste halen einde januari niet. Dit is een opluchting, ik ben dus niet alleen en ook maar een mens. Mijn voornemens: méér bewegen, minder drinken, meer aan cultuur doen, mijn kinderen meer bezoeken, vermageren, dingen niet uitstellen…. Hoe lang zullen mijn voornemns duren?

Velen willen maatschappelijk succes maar wat ben je’r mee als je een hardvochtig mens bent?

Ik pleit voor vriendelijkheid, liefde,  bekommernis om je medemens, is dit niet belangrijker dan succes.? T.a. hoe meer je geeft, hoe meer je krijgt en dit schept een gevoel van voldoening, ja.. geluk

Hou eerst van jezelf en je zult automatisch van de ander houden. 2000 jaar geleden zei ook al iemand zoiets.

Dit is een voornemen dat langer stand zal houden dan januari want het is een manier van leven, een instelling.

We hoeven echt niet perfect te zijn. Laten wij ons niet meesleuren in de laatste trends zoals perfect koken, de ideale huisvrouw zijn met de witste was, de mooist geboende vloer.

Laat ons houden van onszelf zoals we zijn. Laat ons gewoon goed voor de ander zijn en dit voornemen is haalbaar, veel langer dan 2013.

 

Rosetta