Over Vriendschap door Rosetta, Guy…en, Nietzsche.

 

Guy: Nog is vrouw niet tot vriendschap in staat; katten zijn altijd nog de vrouwen, en vogels. En in het beste geval koeien.

Rosetta: O mannen, wee uwe armoede en schraalheid van ziel!Zo veel als gij uw vriend geeft,zo veel wil ik nog mijn vijand schenken…zonder dat ik daardoor armer zou worden

Guy: Al te lang is in de vrouw een slaaf en een tiran schuilgegaan. Daarom  is de vrouw niet tot vriendschap in staat:zij kent slechts de liefde

Rosetta gaat verder:

Ik vraag regelmatig aan mensen die ik ken”wat betekent voor jou een vriend”?

De meeste moeten lang nadenken alvorens ik een antwoord krijg. Die antwoorden zijn heel gevarieerd zoals

“een vriend is iemand die naast mij meewandelt”

een vriend is iemand waar je kunt op steunen in tijden van nood”

een vriend is iemand die altijd klaar staat voor jou

“een vriend is zekerheid” een vriend is iemand die luistert”

Guy: Wil men een vriend hebben,dan moet men ook voor hem oorlog willen voeren:en om oorlog te voeren,moet men vijand “kunnen” zijn

Rosetta gaat verder:

Een echte vriend is dus een zeldzaamheid. Velen weten dit.

Het eerste dat bij “mij “opkomt is het woord “vertrouwen” en “trouw”.Aan een vriend moet je kunnen méér vertellen dan aan je partner of kinderen, het zal geen brokken maken. Aan een vriend kun je eens je hart luchten,de irritaties in je leven aan toevertrouwen.Met een vriend zit men soms méér op dezelfde golflengte dan met je partner.

Vriendschap is gratis,er wordt niets teruggevraagd,het gebeurt vanzelf. Vriendschap is wederkerig. Het is een vorm van liefde,maar dan liefde die vrij is van passie en verdriet.

Vriendschap is een verbintenis die ons leven zin kan geven. Vriendschap geeft geestelijk voedsel,helpt je nadenken over jezelf,durft confrontaties aan waar je anders met je partner dreigt in ruzie te vervallen;

Een vriend is voor  mij als ik hem of haar zie mijn hart een sprongetje maakt. Een vriend maakt me blij.

Herman de Dijn zegt:”Eigenlijk is een goede vriend zoals een groot kunstwerk dat je apprecieert. Als het vernietigt wordt, is het een ramp. De schoonheid lijdt een onvervangbaar verlies,ook al zijn er nog honderden andere kunstwerken”

“We worden door verlangens gedreven en emoties worden ons aangedaan”las ik ergens

Eén van de antwoorden op mijn vraag “wat is voor jou een vriend”,en het antwoord dat mij raakte was:”mijn drugs,mijn alcohol”Dus is verslaving ook een vriend

Guy: Onze hunkering naar een vriend is onze verrader. Ach er zijn te vele diepten voor alle kluizenaars. Daarom hunkeren zij zo naar een vriend en naar zijn hoogte.

Rosetta gaat verder:

Waarom zijn mensen verslaafd aan drugs, alcohol, eten, sex?

Zouden dit geen pogingen kunnen zijn om het verlangen naar vriendschap zèlf in te vullen, dus zonder afhankelijk te moeten zijn van iemand anders?Geen vrienden “willen” hebben?

“Ik heb veel vrienden”hoor ik rond mij…ja, ik ook, maar échte?Staat men er eigenlijk wel bij stil wat een échte vriend inhoudt en hoe zeldzaam die is?

Ik las in mijn dagblad(voor “mij” althans herkenbaar)’Ik krijg het op mijn heupen van die gasten die je niet meer ziet als ze een lief hebben.

Nog dit van mijn scheurkalender:

Ik had een goede vriend,

40jaar lang heb ik me voorgenomen

hem op te zoeken.
Onlangs zag ik zijn weduwe,

We hebben veel over hem gesproken

En over wat trouwe vrienden

Wij wel waren

 

Guy/Ik en mij zijn steeds te naarstig in gesprek:hoe zou het uit te houden zijn,wanneer er geen vriend bestond?

 

 

Terug naar verslagen