DENKEN OP KREDIET

 

 

Met de kredietcrisis beleven cabaretiers en filosofen gouden tijden. De crisis brengt zelfs nationale† gevoelens naar boven. Denk maar eens aan de irritatie tussen Nederland en BelgiŽ over Fortis

†Zelf ben ik een huis, tuin en keuken filosoof, die soms zijn bijdrage levert aan het filosofisch cafť in Antwerpen en Breda.

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

De eerste keer dat ik hier in Den Hopsack kwam werd mijn vraag gekozen:

Waarom gaat nationalisme zo vaak gepaard met emoties? Deze vraag kwam er vanwege de ophef over de uitspraak van prinses Maxima: de Nederlander bestaat niet. De uitspraak leidde tot heftige reacties van mensen die vinden dat de Nederlander wel degelijk bestaat. Voor deze mensen staat de Nederlandse identiteit zo vast als een huis. Nederland kent met Wilders en Verdonk een rechts nationalistische beweging. Deze mensen staan pal voor de Nederlands identiteit.

Het is een opluchting dat er meer tegenspraak komt. Zo heeft Jan Blokker met zijn twee zonen een boek geschreven met de titel: Nederland in twaalf moorden en als ondertitel: Niets zo veranderlijk als onze identiteit.

Deze avond komt het als geschiedenis serie op de TV (aflevering 1)

In het boek komt ook de verhouding tussen Nederland en BelgiŽ aan de orde, in de tijd van de onafhankelijkheidstrijd van BelgiŽ in de 19de eeuw.

In 1831 liet Jan van Speijk zijn schip de lucht in vliegen omdat hij niet in handen wilde vallen van de Belgische opstandelingen. Dit gebeurde hier in Antwerpen. Met Jan van Speijk vielen er ook tientallen doden, waaronder toeschouwers op de kade.

Voor Nederland werd hij een held en voor BelgiŽ een zelfmoord terrorist avant la lettre. Zo gaat dat met nationale identiteit.

 

Niet alleen historici nemen het op tegen racisme en nationalisme.

Zo is er een project dat de menselijke migratie in kaart brengt nl. The Genographic Project. Dit internationale onderzoek wil uitvinden hoe de mens vanaf de prehistorie over de aardbol is uitgezwermd vanuit Afrika. Zo worden er meer dan 100.000 DNA monsters genomen.† Voor 100 dollar kun je zelf een dna testkit kopen en laten traceren waar je vroege voorouders vandaan kwamen.

Als je echt ver terug wil gaan kom je tot de conclusie: wij zijn allemaal Afrikanen!†

††

Ad Bakker

 

Terug naar verslagen